srijeda, 27. lipnja 2012.

ponedjeljak, 18. lipnja 2012.

Hum - Vela Luka

  Predstavljamo vam prvu planinarsko - turističku stazu u našem mjestu. To je staza koja od trajektnog pristaništa vodi do vrha brda Hum (377 m).
   Svečano smo je otvorili u nedjelju 17. lipnja. Program je započeo u 18:00 na trajektnom pristaništu odakle je veći dio sudionika krenuo pješice stazom do vrha. Ostatak ekipe je planinario autima jer je na vrhu trebalo izvršiti posljednje pripreme. Stazu su prigodnim govorima otvorili direktor TZO Vela Luka, Dorijan Dragojević i naša predsjednica, Ranka Padovan. Nakon druženja u unutrašnjosti utvrde, ekipa koja je pješice došla do vrha, krenula je na isti način natrag, no ipak asfaltnom cestom. Da priča ipak ne bi prerano završila, pobrinuo se Toni koji je pred sam kraj spusta zabavio planinare zvucima svoje harmonike.
     Hvala svima koji su svojim trudom i prisustvom učilnili tu nedjeljnu večer nezaboravnom!

Za one koji prvi put idu na Hum: 
  Staza započinje na trajektnom pristaništu, uz ured Jadrolinije, gdje se nalazi putokazna ploča. Planinarske oznake vode cestom uz brodogradilište Greben te ga sa gornje strane zaobilaze. Nakon kraćeg uspona cestom, staza ju napušta i dalje vodi, prvo kratko, borovom šumom, a poslije maslinicima. Nakon 5 minuta od ceste dolazi se na makadamski put kojim ravno dolazimo na križanje na kojem lijevo, malom udolinom, dolazimo u gustu borovu šumu. Makadamski put kroz šumu i maslinike nas dosta strmo vodi do male zaravni na brdu Humić koja se nalazi na približno pola puta do vrha. Tu u hladovini borova se preporuča napraviti odmor.
  Staza dalje prati stari put kroz borovu šumu te nakon približno 15 minuta izlazi na čistinu s koje se lijepo vidi sam vrh i utvrda na njemu, ali i vanjski dio velolučkog zaljeva. Nastavak staze do vrha vodi kroz srednje visoku šumu planike, vrisa i česvine tako da je taj dio manje zaštićen od Sunca.
  Na samom vrhu se nalazi austrougarska utvrda, u narodu poznata kao forteca, telekomunikacijske antene MUP-a i mobitel operatera te velike metalne ploče - reflektori, koje su odavno prestale biti nekome korisne.
  U toku ljetnih mjeseci na vrhu stražare lokalni ljudi u svrhu protupožarne zaštite. Rado će vas primiti na vidikovac utvrde i objasniti koji se sve to otoci i poluotoci vide sa vrha.
  Za povratak se može iskoristiti asfaltna cesta kojom se za približno 1:30 sat može vratiti na polaznu točku. 
Vrijeme uspona: 1:20 sati
Karta:  Karta Huma

četvrtak, 14. lipnja 2012.

Naši stari puti

  U nedjelju 17. lipnja članovi HPD Mareta imaju čast otvoriti planinarsku stazu koja vodi od trajektnog pristaništa do vrha brda Hum (377 m). Zahvaljujući radu naših članova taj stari put odjenuo je novo ruho. Očišćen od raslinja, pravilno označem planinarskim oznakama i putokaznim pločama, on je sada siguran put do vrha našeg dragog Huma.
   Za ostvarenje ovog našeg davnog sna bila su potrebna i novčana sredstva za kupnju boja, putokaznih ploča i velike informativne ploče koja je postavljena na vrhu. Sve što nam je zatrebalo smo dobili od turističke zajednice čiji  je direktor Dorijan Dragojević prepoznao dobru ideju i u svemu nas podržao.
   Svečano otvaranje staze će se održati u nedjelju 17. lipnja na vrhu Huma. Polazak je organiziran u 18:00 sa trajektnog pristaništa. Svi ste pozvani.
   Kako će povratak biti u noćnim satima, to vas molimo da ponesete ručnu svjetiljku.
Vidimo se!