ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Planinarsko turistički zemljovid otoka Korčule


Sigurna ekipa uz Sigurnu kartu
Posljednjih godina Hrvatska gorska služba spašavanja u nizu svojih djelatnosti i projekata, radi i na stvaranju tzv. sigurnih karti. Sigurna karta, zemljovid, je prikaz stvarnog stanja na terenu, sustav cesta, pješačkih i biciklističkih staza, i to samo onih koje su ocijenjene kao sigurne, a u prostoru su i označene. Preduvjet je to sigurnom korištenju prostora, i dio je puno većeg projekta stvaranja sigurnosti na našim prostorima (koji uključuje i obučavanje ljudi u tehnikama spašavanja, stvaranje obavještajnih točki Hgss-a i dr).
Jedna takva sigurna karta predstavljena je 6.rujna u Veloj Luci.
U ime Općine Vela Luka i Turističke zajednice  prisutnima se na početku obratio načelnik općine i predsjednik Turističke zajednice Boris Žuvela. Zemljovid otoka Korčule, napravljen u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Mareta, iz Vele Luke, predstavili su pročelnik Hgss-a Vinko Prizmić, voditelj Odjela kartografije Hgss-a Rudolf Schwabe te predsjednica HPD Mareta Ranka Padovan. Vinko Prizmić prisutnima je objasnio značaj Hgss-a, njihova rada, projekata, važnost suradnje s lokalnim planinarskim društvima, kao i značaj ovog kartografskog projekta. Rudolf Schwabe predstavio je zemljovid te objasnio postupak rada i nastajanja kako ovog tako i zemljovida općenito. Obojica su se zahvalila HPD Mareta kao suradniku, na značajnoj suradnji pri izradi ovog zemljovida. Na kraju, Ranka Padovan je predstavila svoje planinarsko društvo i njegove djelatnosti, te usku suradnju s Hgss-om od samog osnutka društva. Naglasila je da uz uobičajene aktivnosti, društvo od početka svog rada intezivno radi na prostornoj revitalizaciji svog područja – identificira, čisti i označava staze, te da su iz istih razloga dva člana društva prošla obuku i stekla ovlaštenje za markiranje staza.

Među prisutnima na predstavljanju je bio i pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje iz Dubrovnika, Goran Violić, zatim predstavnici medija koji su došli popratiti ovaj događaj, predstavnici lokalnih zajednica koji su u daljnjem radu na ovom projektu prepoznali i svoje interese i značaj, brojni planinari koji su svojim radom značajno doprinijeli stvaranju zemljovida.

Možda najvažniji zaključak ovog događanja bio je da je potrebna i bitna suradnja na svim razinama i da samo zajedničkim radom možemo postizati značajne rezultate i pokretati stvari naprijed.

                                        
(HPD Mareta, R.Padovan)

Nema komentara:

Objavi komentar